Stress

Communicatieve stress komt veel voor bij sensorische overprikkeling, vooral bij (hoog) gevoelige sensitieve vrouwen. Velen van hen beschikken over aanzienlijke intelligentie, hoewel ze dat vaak zelf niet zien, zich in er in herkennen. Ook heeft de omgeving vaak een ander beeld. Dit geldt met name in situaties van chronische sensorische overbelasting. In dergelijke gevallen lijkt de buitenwereld een vrouw vol emoties te zien, terwijl zijzelf een warboel van gedachten in hun hoofd ervaren.

In gevallen van chronische overprikkeling voelt het alsof je hoofd zwaar is en vol watten zit, als een bibliotheek vol informatie die niet meer te ordenen is. Deze chaos maakt het soms moeilijk om jezelf als intelligent persoon te zien. Bovendien kan de stress die gepaard gaat met sensorische overbelasting het gevoel geven alsof je vastzit in een verkeersopstopping. Chronische stress kan de balans in de hippocampus verstoren, een hersengebied dat betrokken is bij het geheugen, wat leidt tot vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

Laten we teruggaan naar het onderwerp van communicatieve stress. Ik deel graag een persoonlijke ervaring. Misschien herken je dit. Enkele jaren geleden, middenin mijn chronische overprikkeling, vertelde een collega me dat ik een taak op het werk volledig verkeerd had aangepakt. Mijn hele lichaam reageerde onmiddellijk op de onaangename toon van het gesprek. Ik besefte onmiddellijk dat de beschuldigingen ongegrond waren, maar mijn wattenhoofd kon niet bevatten wat er werd gezegd. Ik hield mijn tranen in, want huilen zou voelen als het geven van gelijk aan de ander. Ik bevroor en knikte kort voordat ik terugkeerde naar mijn werkplek. Mijn vermogen om te werken was volledig weg. De rest van de dag besteedde ik aan het tegenhouden van mijn tranen, terwijl de emoties door mijn lichaam gierden. Mijn hart bonkte in mijn keel, en ik voelde me opgejaagd. Precies om vijf uur ging ik naar huis, waar ik mijn tranen eindelijk de vrije loop liet.

Thuis begon mijn leven moeder en echtgenote, en alles wat daarbij hoorden. Toen gebeurde er iets bijzonders in mijn hoofd, misschien herken je dat ook. Ik begon te bedenken wat ik had moeten zeggen, wat ik had kunnen doen, en ik bleef daar de hele week last van houden. Het is verschrikkelijk vermoeiend. Ik bleef mijn sensorische overbelasting voeden en maakte het alleen maar erger. Wat er eigenlijk was gebeurd, was dat ik wist dat ik mijn werk goed had gedaan, begreep waarom mijn collega anders dacht, en zelfs begreep waarom het met zoveel emotie tegen me werd gezegd. Dit is immers een talent van de gevoelige sensitieve vrouw, het aanvoelen van anderen. In gevallen van overprikkeling kun je echter niet meer helder communiceren en bevries je. Hoe je dit kunt oppakken, leer je in EmpowerJezelf!

In situaties zonder overprikkeling kun je je nog steeds bevriezen, maar dan kun je aangeleerde zinnen gebruiken om ruimte te creëren, zoals “Ik hoor wat je zegt en wil er even over nadenken. Ik kom er morgen op terug.” Je kunt je emoties, zoals tranen die achter je ogen branden en hartkloppingen, beter onder controle houden. Zonder overprikkeling kun je de sensaties wel een plekje geven in je mentale boekenkast en het gesprek de volgende dag voortzetten.

Tot slot wil ik benadrukken dat je als hoog sensitieve vrouw bent geboren. Hoewel de percentages kunnen variëren, vormen hoog sensitieve vrouwen 18 tot 20 procent van de wereldbevolking. Hierdoor praat je altijd op een andere frequentie dan de overige 35 procent van de vrouwen in de wereld. Het is daarom belangrijk om jezelf te omringen met gelijkgestemde mensen, vooral in je persoonlijke leven, en wellicht zelfs op de werkvloer. Zielsgelukkige, hoog sensitieve vrouwen zijn tevreden met zichzelf. Zien hoe mooi ze van binnen en van buiten zijn 💜.

 

Kletsen
1
Digitaal kopje koffie drinken?
Digitaal kopje koffie drinken?