Een Reis naar Binnen

De Kracht van Echte Zelfkennis

Ik stel mijzelf af en toe de vraag wie ik werkelijk ben. Een simpele vraag, zou je denken, maar het is de vraag die mij naar mijn “eigen ik”, het kleinste hoekje in mijn ziel, brengt.

Best confronterend, toch? De vraag: wie ben ik? Waarschijnlijk ook herkenbaar voor jou als gevoelige, sensitieve HSP-vrouw.

Wanneer ik dan in alle rust bij mijn “eigen ik” aankom, ervaar ik een sprongetje van euforie! Mocht je nu denken dat ik gek ben, dat klopt.

Jouw “eigen ik”

Wanneer ook jij bent aangekomen bij je “eigen ik”, dat mooie, verlichte plekje in je ziel, kun je ook in alle eerlijkheid zeggen dat je onderweg bijna de afslag ego had genomen. Het is helemaal niet zo leuk om stil te staan bij je gedrag, de situatie waarom je op zoek bent naar je “eigen ik”, te ervaren dat je zelf onderdeel bent geweest van een situatie (zelfs wanneer je bevroren was in het gesprek). Als je dan de weg hebt gevolgd naar het lichtpuntje in je ziel, heb je een persoonlijk groeiproces doorgemaakt. Hoe vaker je naar je “eigen ik” gaat, hoe meer momenten van groei je ervaart.

Zelfreflectie

Je hebt gereflecteerd op wat je voelt, in de situatie, hoe je lijf voelt, uitgerust, warm of koud, ben ik hongerig of ben ik de dag begonnen vol onrust? Na reflectie zeg je tegen jezelf: ik heb goed gehandeld of het kon anders, een beetje beter.

Bewondering en kracht zijn woorden voor jou. Als hooggevoelige vrouw is de reis naar binnen niet alleen een pad van zelfontdekking; het is een spirituele queeste (betekenis van queeste, kan symbolisch staan voor de zoektocht naar zelfkennis, de strijd tussen goed en kwaad, of het verlangen naar avontuur en ontdekking) naar de essentie van je zijn.

Uiterlijk en innerlijk

De wereld van nu lijkt vaak meer waarde te hechten aan het uiterlijke dan aan het innerlijke. Voor de gevoelige, sensitieve HSP-vrouw met haar fijnbesnaarde “ik” maakt dat vaak onzeker en geeft onrust.

Je leeft en beleeft de wereld zo intens door de diepgaande verwerking van je zintuiglijke input dat het verwarrend is wanneer de omgeving iets uitspreekt wat niet bij de energie hoort die zij bij zich hebben, of in de ruimte is.

De diepe empathie die jij als gevoelige vrouw ervaart, maakt dat je ontvankelijk bent voor de energie en emoties van anderen, waardoor je gemakkelijk overweldigd raakt in sociale situaties. Deze empathie, hoewel een gave, kan leiden tot emotionele uitputting als je bijvoorbeeld zelf al in een lastige situatie zit of oververmoeid bent. Je grenzen vervagen of voelen alsof ze door de omgeving worden gesteld.

Daarnaast kan je perfectionisme, dat vaak voorkomt bij hooggevoelige vrouwen, bijdragen aan een gevoel van onrust. Tijdens de reis naar binnen kom je vast een keer dat stemmetje tegen dat vraagt: “Heb ik misschien perfectionisme voorrang gegeven in plaats van mijn pure gevoel?” Ook de angst om fouten te maken of anderen teleur te stellen is zo’n wormpje in ons brein en leidt tot voortdurende zelfkritiek en twijfel. Deze interne druk om te presteren of om aan hoge standaarden te voldoen, kan een constante bron van spanning en onrust zijn.

Hoe vaker je de reis naar je “eigen ik” maakt, hoe beter je perfectionisme, zelfkritiek en twijfel herkent. Hoe liefdevoller je naar je talenten kunt kijken en de onrust kunt loslaten. Soms ben je zo overweldigd dat door de onrust niet bij het lichtpuntje van je ziel komt. Je struikelt onderweg, en er lijken op je levensvragen (die met de dag groter lijken te worden) geen duidelijke antwoorden of oplossingen te zijn.

Wat als

Het voelt als een reis die naar een burn-out leidt in plaats van naar persoonlijke groei.

Je bent even kwijt dat je geboren bent als liefdevol, spiritueel wezen. Die mooie, gevoelige vrouw die liefde en zorg komt brengen. Wanneer het weggeven van deze liefde in balans is met jouw persoonlijke energie, blijf je groeien en bloeien. Spirituele ontwikkeling haal je uit je persoonlijke reis naar je gevoelige ziel.

Herstellen kost tijd en gaat met eenvoudige stapjes. Het heeft te maken met doseren van je leven. De weg van de levensstijl die bij jou past te dansen. Die is voor iedereen anders.

Graag vertel ik jou hier wat over.

  • Gebruik de juiste slaapcyclus van 1,5 uur.

  • Gebruik een licht verteerbaar en groen dieet.

  • Wissel activiteiten af met ontspanning zoals een dutje, meditatiemoment, wandeling.

  • Praat met gelijkgestemde vrouwen voor herkenning en erkenning.

  • Kom je er alleen niet uit? Zoek hulp bij bijvoorbeeld de overprikkeling.coach.

 

Levensles

Net als ieder mens kom je op de wereld met een levensles. Voor iedereen is de les anders, maar voor de gevoelige, sensitieve HSP-vrouw bestaat de les voor een groot deel uit in balans leven en liefde verspreiden. Als uitdaging krijg je vaak in je jonge levensjaren een moment dat in jouw gevoelige hart een trauma geeft. Het is zo dat wat er gezegd of gedaan wordt en de emotie die erbij hoort in het unieke, fijnbesnaarde hart en zenuwstelsel van jou een blijvend spoor achterlaat. Soms kun je in je volwassen leven niet meer herinneren waar dat nu gebeurde. Wel blijft het gevoel dat bij het blijvende spoor hoort steeds geraakt. Iedere keer weer met hetzelfde onrustige gevoel in je lijf en emoties van onzekerheid. Wat maakt dat je onbewust tegen jezelf zegt: “Ik ben niet goed genoeg!” Verdrietig, hè?

Heb je ontdekt waar de verandering in je hart en zenuwstelsel heeft plaatsgevonden?

Dan maak je iedere dag in een fractie van seconden je innerlijke reis. De uitkomst zal zijn: je bent altijd precies geweest wie je moest zijn. Perfect onvolmaakt, groeiend, lerend, en bovenal, diep menselijk.

Het is tijd om de maskers af te zetten. Tijd om te erkennen dat onze gevoeligheid onze superkracht is, een geschenk dat ons in staat stelt om de wereld om ons heen op een rijkere, meer genuanceerde manier te ervaren. Het stelt ons in staat om empathie te voelen, diep te verbinden met anderen, en een niveau van creativiteit en inzicht te bereiken dat anderen misschien niet kunnen.”

 Dus, de volgende keer dat je jezelf de vraag stelt “Wie ben ik?”, onthoud dan dat het antwoord in je hart ligt. Je bent een wonder, compleet met een rijke innerlijke wereld, geboren met een spirituele opdracht die alleen jij kunt vervullen. Omarm jezelf, dans je levenspad, en weet dat je, precies zoals je bent, al meer dan genoeg bent.

Maak eenvoudig de reis naar binnen

Stel jij je wel eens de vraag: “Wie ben ik nu eigenlijk?”
Neem jij dan de tijd om even naar binnen te gaan? Het deurtje te visualiseren in je hart?
Probeer het vandaag wanneer je een momentje voor jezelf kunt nemen.
Zet een rustgevend muziekje op, mocht je dat prettig vinden.
Leg je linkerhand op je buik en je rechterhand op je hart.
Adem 3 tellen in, houd je adem 4 tellen vast en blaas 6 tellen uit. 
Voel hoe je adem een weg zoekt naar je hart.
Visualiseer nu een deurtje in je hart. Hij staat al op een kiertje, de energie in je hart wacht op jou.
Een warme gouden gloed schijnt door de deur. Maak de deur open. Een waterval van goud stroomt door je lijf en het voelt heerlijk warm. Je onderrug en nekspieren ontspannen.
Wanneer je nu naar binnen kijkt in je hart, zie je daar mooie woorden verschijnen. Eén voor één lichten ze op: “Zorgzaam, empathisch, gevoelig voor energie, spiritueel leven vanuit liefde, neem tijd voor rustmomenten, vertel aan de wereld dat je gevoelig en sensitief bent, sterke vrouw, creatieve vrouw, mijn gevoeligheid is mijn talent wanneer ik uitgerust ben.” Laat jouw hart ook liefdevolle woorden vertellen die ik vergeten ben.
Voel je hoe al die mooie woorden resoneren in je lijf, in de ruimte waar je het momentje voor jezelf hebt genomen.
Blijf een poosje rustig zitten tot je gevoel zegt dat je weer verder kunt met je dag. Jij mooie, bijzondere vrouw.
Fijne reis naar binnen,
Esther

 

Kletsen
1
Digitaal kopje koffie drinken?
Digitaal kopje koffie drinken?