Bij emotionele overprikkeling zit je in een achtbaan waarin emoties zo intens worden ervaren, dat een situatie eigenlijk niet meer beheersbaar is. Emotionele overprikkeling maakt dat emoties zonder duidelijke oorzaak of aanleiding veel te heftig binnenkomen en een emotionele reactie geven die de mensen om je heen niet begrijpen.

Vrijdagmiddag

Het is vrijdagmiddag en ik zit gezellig te lunchen met een vriendin. En ohhhh, wat heb ik mij op deze afspraak verheugd. Midden in een verhaal voel ik mij zo geraakt dat ik in tranen uitbarst.

De ogen van mijn vriendin laten niets te raden over. Ze vindt mij zeker weten gewoon stom. Het nare is dat zij niet vraagt: “wat gebeurt er in jou?” Door de emoties die mij zo overvallen kan ik ook gewoon niet uitleggen wat er in speelt.

Emotionele Storm

Hoe leg ik uit dat er een soort storm in mijn lijf is die maakt dat ik moet huilen. Ik kan het mijzelf niet eens goed uitleggen. Ergens diep in mij zegt een stemmetje, dat ik het zo belangrijk vind hoe mijn vriendin over mij denkt . Daarom is die storm ontstaan. Maar waarom ik dat zo belangrijk vind, begrijp ik zelf ook niet.

Ken jij dit?

Wanneer je emotionele reserves uitgeput raken begint je lichaam en geest om aandacht te vragen. Het kan zijn dat je snel huilt of misschien wel boos wordt.

Soms leeft een gevoelige sensitieve vrouw of HSP-vrouw wanneer jij je daar meer in herkent zich zo in de anderen dat emotionele overprikkeling ook ruimte krijgt.

Wanneer ik voor mijzelf praat, heb ik dat wanneer een film te spannend wordt. Ik ga dan gauw wat drinken inschenken. Soms kan ik de film niet meer afkijken. Of als ik een boek lees wat mij zo raakt, dan lijkt het over mij te gaan.

Deze overweldigende golf van gevoelens is niet iets om je voor te schamen; het is een teken van diepe empathie en gevoeligheid. Het is wel belangrijk om strategieën te ontwikkelen om met emotionele overprikkeling om te gaan, zodat het je dagelijks leven niet te veel beïnvloedt. Zeker omdat het moeilijk uit te leggen is aan je omgeving wanneer je wordt overvallen door emotionele overprikkeling.

Herkennen

Dit kan betekenen dat je leert herkennen wanneer je overprikkeld raakt en bewust pauzes inlast om tot rust te komen.

Ook kan het helpen te onderzoeken wat jou raakt tijdens je emotionele overprikkel-periode. Dit heeft vaak te maken met oude pijn. Hier lees je daar meer over.

Het herkennen van emotionele overprikkeling is de eerste stap naar zelfzorg. Door te begrijpen wat er met je gebeurt, kun je beter voor je emotionele gezondheid zorgen.

Natuurlijk kun je pauzes inlassen om tot rust te komen. Ademhalingsoefeningen, mindfulness en het stellen van grenzen om je emotionele balans te bewaren.

Doseren is beter

Doseren op de juiste manier hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Doseren voorkomt dat je moment van rust hoeft in te bouwen terwijl de emotionele overprikkeling al een feit is. Nee, je zorgt dat je daar nooit meer komt.

Doseren stom! Helemaal niet. Doseren is het pad bewandelen naar levensgeluk. Een leven zonder chronische- en/of emotionele overprikkeling.

 Esther

Kletsen
1
Digitaal kopje koffie drinken?
Digitaal kopje koffie drinken?