Overprikkeling van de zintuigen en de impact op jou

Ken je dat gevoel dat de wereld om je heen te luid, te fel en te intens is? Dat zelfs de kleinste geluiden je hoofd laten bonzen en aanrakingen je huid laten tintelen? Mijn huid voelt alsof hij in brand staat door mijn kleding wanneer ik overprikkeld ben. Als gevoelige, sensitieve vrouw herken jij dit vast wel, nietwaar?

Wat is overprikkeling van de zintuigen?

Overprikkeling van de zintuigen (gehoor, beweging, zicht, evenwicht, smaak, reuk en tast) treedt op wanneer jouw zintuigen meer informatie ontvangen dan ze kunnen verwerken. Het is als een overvol postvak in je brein waar geluiden, beelden, geuren en aanrakingen zich opstapelen als een overweldigende chaos. Dit kan iedereen overkomen, maar als gevoelige, sensitieve vrouw loop je een groter risico.

De impact van overprikkeling

De impact van overprikkeling is enorm. Het kan leiden tot fysieke en emotionele symptomen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, stress, verdrietige gevoelens, angst en zelfs woede. Voor een gevoelige vrouw is overprikkeling vaak een dagelijkse strijd en kan het levensgeluk aanzienlijk beïnvloeden.

Triggers voor overprikkeling

Overprikkeling kan worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals een drukke omgeving, fel licht, harde geluiden, sterke geuren en zelfs sociale interacties. Iedere gevoelige vrouw heeft haar eigen unieke triggers en het begrijpen van jouw specifieke triggers is de eerste stap naar een prettiger leven.

Hoe om te gaan met overprikkeling

Om overprikkeling te kunnen beheersen, is het nodig om te doseren. Wissel actie af met voldoende rust en beheer jouw energie.

  • Herken je triggers: identificeer wat jou overprikkelt. Een voorbeeld: één van mijn triggers is licht. Het heeft een hele tijd gekost voordat ik durfde op te staan en te vragen of ik van plek kon ruilen. Maak een lijst van jouw triggers.
  • Zoek de stilte: creëer bijvoorbeeld een rustige ruimte waar je kunt ontsnappen aan overstimulatie.
  • Ademhalingsoefeningen: een ademhalingsoefening kan helpen om te kalmeren.
  • Zenuwstelsel reset-oefening: deze oefening komt voor in mijn EHBO-kit bij overprikkeling.
  • Tijd voor zelfzorg: gun jezelf de tijd om te herstellen na overprikkeling. Misschien luister jij wel graag naar muziek, een meditatie of de visualisatie van “Vlinder.”
  • Professionele hulp: Als jouw overprikkeling ernstige problemen veroorzaakt, overweeg dan professionele hulp.

Conclusie

Overprikkeling van de zintuigen is een uitdaging die veel van ons, gevoelige vrouwen, tegenkomen. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en beheersing ervan is cruciaal voor een “zielsgelukkig leven,” zoals ik dat altijd zeg. Wees lief voor jezelf, ken je grenzen en zoek ondersteuning wanneer dat nodig is.

 

Kletsen
1
Digitaal kopje koffie drinken?
Digitaal kopje koffie drinken?