Het sneeuwbaleffect van jeugdtrauma tot jezelf  volledig kwijtraken

Als iemand die zelf heeft geworsteld met overprikkeling, weet ik maar al te goed hoe het is om overspoeld te raken door sensorische input (informatie die binnenkomt via je zintuigen en niet snel genoeg verwerkt kan worden door je brein). In deze blog wil ik mijn persoonlijke ervaringen delen over hoe overprikkeling, veroorzaakt door een jeugdtrauma, kan leiden tot een sneeuwbaleffect waarin je het gevoel hebt jezelf volledig kwijt te raken.

Mijn reis begon in mijn kinderjaren, waar ik te maken had met spannende situaties die mij diep geraakt hebben. Deze ervaringen legden de basis voor een verhoogde gevoeligheid voor sensorische overload. Geluiden, lichten, zelfs sociale interacties werden soms te veel om te verwerken, waardoor ik me overweldigd en gestrest voelde. Zoals ik vaak schrijf, gingen mijn “voelsprieten” daarvan aan.

Dit gevoel van overweldiging leidde ertoe dat ik steeds meer het contact met mezelf verloor. Ik merkte dat wanneer ik overprikkeld raakte, ik niet alleen moeite had met effectieve communicatie (ik bevroor meteen wanneer er iets tegen mij werd gezegd) maar ook dat ik mijn eigen behoeften en identiteit uit het oog verloor. Dit werd een vicieuze cirkel: door niet te kunnen uitspreken wat mijn behoeften waren, verergerde mijn overprikkeling, wat weer leidde tot een dieper gevoel van verlies van mijn ware “ik”.

In de loop der jaren heb ik geleerd om de tekenen van overprikkeling bij mezelf te herkennen en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan. Ik heb ervaren dat het belangrijk is om deze strategieën dagelijks toe te passen. Hoewel ik in deze post niet specifiek zal ingaan op deze coping strategieën, is het belangrijk om te erkennen dat het herkennen van de triggers en het begrijpen van de onderliggende oorzaken de eerste stappen zijn in het beheersen van overprikkeling.

Ik deel deze persoonlijke ervaringen in de hoop dat ze anderen kunnen helpen die ook worstelen met overprikkeling, vooral als het voortkomt uit jeugdtrauma. Door mijn verhaal te delen, wil ik bewustzijn creëren over hoe diep het sneeuwbaleffect van overprikkeling kan gaan en hoe het elk aspect van ons leven, inclusief ons gevoel van je eigen “ik”, kan beïnvloeden.

In toekomstige blogs zal ik dieper ingaan op specifieke coping strategieën en hoe we, ondanks onze uitdagingen, een vreugdevol leven kunnen leiden. Blijf volgen voor meer inzichten en persoonlijke verhalen over het omgaan met sensorische overload en de stress die het met zich meebrengt.

Lieve groet, Esther

Kletsen
1
Digitaal kopje koffie drinken?
Digitaal kopje koffie drinken?